farmacie3.jpg
30-11-2022

Wisselen binnen geneesmiddelgroep: gebruik van geldige artsenverklaring

Indien een Bijlage 2 ZN-artsenverklaring nog geldig is en er binnen de geneesmiddelgroep gewisseld moet worden, dan kan de geldende artsenverklaring hiervoor gebruikt worden. Voorbeelden van dit type wisselen zijn bij een tekort, wisselen t.g.v. vanwege onvoldoende werkzaamheid en het groeien van een kind bij een dieetpreparaat. De volgende voorwaarden gelden hierbij:

  • De artsenverklaring geldt voor beide werkzame stoffen (beide werkzame stoffen staan links bovenaan de artsenverklaring vermeld);
  • De artsenverklaring is nog geldig
  • Er is gecontroleerd dat het nieuwe middel voldoet aan de Bijlage voorwaarden.

Door deze werkwijze hoeft er in dergelijke situaties geen nieuwe artsenverklaring aangevraagd te worden: dit scheelt zowel voor de arts als de apotheker tijd en werk. Mocht u twijfelen over de geldigheid van artsenverklaring, neemt u dan contact met de betreffende zorgverzekeraar. Op deze wijze bent u er zeker van dat uw declaratie goed wordt verwerkt en/of akkoord wordt bevonden bij een controle.

Nieuwe versie artsenverklaring CGRP-remmers
Er is een nieuwe versie van de artsenverklaring voor de CGRP-remmers geplaatst. Deze versie geldt per 1 december 2022. Het formulier is nu sneller in te vullen  voor bestaande patiënten en de gebruikte terminologie sluit beter aan bij de praktijk.